Jdi na obsah Jdi na menu
 


2016 09.28 Český Dub

28. 9. 2016

Že je ve Svijanech zámek, jsem dlouho nevěděli, mnoho let byl ukryt za plotem a zarostlý houštím. Před pár lety se majitelé svijanského pivovaru rozhodli, že vedle svého podniku nechtějí tuhle ruinu a pustili se do oprav. Zámek v roce 2013 a už v roce 2016 byl hotovo (skoro, je vidět, že ještě některé části hotovy nejsou).

01_svijany_zamek_slavnostni_otevreni.jpg

Již v roce 1345 cisterciáci z nedalekého Mnichova Hradiště na tomto místě zakládají hospodářskou usedlost a od 16. století zde vaří pivo, poprvé se o tom dozvídáme v roce 1564 a v roce 1567 se také začíná se stavbou zámku, který je hotov v r. 1578, kdy jej drží jeden z Vartemberkových synů Jaroslav.

02_svijany_zamek_slavnostni_otevreni.jpg

Po jeho smrti zámek získává Jáchym Ondřej Šlik a nechává vymalovat rytířský sál renesančními malbami, které z nánosů pozdějších výmaleb osvobodila až nedávné rekonstrukce. Od r. 1623 je majitelem Albrecht z Valdštejna, tehdy je zámek přestavěn, upraven a rozšířen je i pivovar.

03_svijany_zamek_slavnostni_otevreni.jpg

V r. 1820 kupuje panství se zámkem kníže Karel Alain z rodu Rohanů a stává se součástí sychrovského panství. Zámek pak slouží jako správní jednotka pro úřady a úředníky.

Rohany v r. 1892 střídá Rohany sládek Antonín Kratochvíle, který si jej v r. 1909 od Rohanů kupuje. Krize způsobuje, že se v r. 1939 vrací do rukou Rohanů, kterým je po válce zkonfiskován.

Zámek se stává bydlištěm pro zaměstnance pivovaru a chátrá.

04_svijany_autobus_pro_kone.jpg

Historii máme za sebou a když už tu jsme, vystojíme si hodinovou frontu na kus ovaru na chuť, abychom se nakonec došli najíst do vedlejší hospody u pivovaru.

05_svijany_obed.jpg

Několik let jsme tu nebyli, protože nás dost napálili, ale dnes jsme spokojeni, asi se sem budeme zase vracet.

06_vyslap_nad_svijansky_ujezd.jpg

Ze Svijan se dáváme do Svijanského Újezdu, kde jsme také ještě nebyli a na návsi odbočujeme do krátkého, ale strmého kopečku na Soběslavice.

07_nato_cvici_vysadek_na_letisti_hradcany.jpg

Po cestě slyšíme, jako by snad velké dopravní letadlo chtělo přistávat na dálnici, co vede k Mladé Boleslavi, ale teprve až večer v televizi se dozvídáme, že tu NATO cvičilo výsadek a "obsahovalo" bývalé vojenské letiště Hradčany za Ralskem.

Pak už sjíždíme před Sedlíšťkami do Trávníčku, který je už na břehu Mohelky.

08_mohelnice_nad_jizerou_romansky_kostel_nanebevzeti_panny_marie_12_stoleti.jpg

V Mohelce máme konečně čas se zastavit u krásného kostelíka z 12. století. Nemáme v okolí mnoho takto starých památek

09_mohelnice_nad_jizerou_romansky_kostel_nanebevzeti_panny_marie_12_stoleti.jpg

Farní kostel je datován do poslední čtvrtiny 12. století. Vystavěn byl v románském slohu z hruboskalského pískovce. V roce 1787 prošel rekonstrukcí arch. Josefem Mockerem, který provedl řadu významných změn (především byla upravena okna, zbudována kamenná sakristie). Ve zvonici bývaly umístěny 4 zvony s nápisy hovořícími o době jejich vzniku, o donátorech a zvonařích, jimž vděčily za svůj vznik. Modlitební lavice a oltář jsou dílem lidových řezbářů Dominika a Petra Buškových, kteří se podíleli také na řezbářské výzdobě zámku Sychrova.

10_hamburgery_u_havlika_osek.jpg

Z Mohelnice si to zase vyšlapeme přes Loukovec a Loukov opět do Svijan. Odpoledne pak zastavujeme v Sobotce na farmě pana Havlíka v Oseku a konečně ochutnáváme jeho hamburgery.

11_mapa.jpg

12_profil.jpg

13_statistika.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky 2016 09.28 Český Dub

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář