Jdi na obsah Jdi na menu
 


2016 09.29 Tábor

29. 9. 2016

01_lomnice_pred_nami.jpg

Na silnici k Bradlecké Lhotě si můžeme prohlédnout na horizontu, kam vlastně chceme vyšlapat. Teď jsme tak 330 mnm. Jak jsem zmínil, původně to měla být Lomnice.

02_v_bradlecke_lhote_maji_u_domu_namorni_plachetnici.jpg

V Bradlecké Lhotě je asi nějaký modelář, kterému ta lodička trošku nakynula.

03_plouznice_zdolana_530mnm.jpg

Jsme nahoře 470 mnm, těch 140 výškových metrů na 3 km není opravdu zadarmo.

04_a_ted_na_tabor.jpg

Kam že vede tahle odbočka? No přece na Tábor. Tak proč tam nejedeme?

05_silnice_se_nad_chlumem_krouti.jpg

Do Chlumu je to vlastně kolmo nahoru, za vesnicí se to začíná kroutit a místy vykukují kostky.

06_na_obzoru_snezka.jpg

Ach, ta panoramata! Výhled na Sněžku.

07_tabor_678mnm.jpg

Další výškový cíl zdolán! 678 mnm, tedy 350 výškových metrů na 4,9 km. To mi dává průměrné stoupání 7,14 %. Mimochodem Tábor se dříve jmenoval Chlum, tedy stejně, jako vesnička pod vrcholem.

08_tabor_kostel_promeneni_pane.jpg

Barokní kostel Proměnění Páně nechali v r. 1704 vystavět Václav a Eva Konstancie z Morzinu, tehdejší majitelé lomnického panství. Již v 2. polovině 14. století tu stála dřevěná kaple, kterou nahradil v r. 1527 dřevěný kostelík.

Vedle táborského Ježíška (dnes repliky), kterého dle legendy vytvořil a sám vynesl na Tábor arcibiskup Arnošt z Pardubic, je nejcennější památkou z bohatého barokního interiéru oltářní obraz, jehož autorství je připisováno českému malíři Petru Brandlovi.

Poslední rozsáhlé opravy kostela proběhly v 70.-80. letech 20. století. K jeho znovuotevření došlo 6. srpna 1989, kdy byl i slavnostně posvěcen.

Poutě na Tábor sahají až do počátku šíření křesťanství.

09_tabor_rozhledna.jpg

Tichánkova rozhledna byla slavnostně otevřena 16.9.1911 a je pojmenována po po řídícím učiteli, jednateli spolku, amatérském meteorologovi, astronomovi a nadšeném propagátorovi Tábora Josefu Tichánkovi, který se velkou měrou zapříčinil o výstavbu rozhledy i chaty, protože stále sháněl peníze na jejich splacení. Dokonce ještě v pokročilém věku neúnavně a ochotně provázel na rozhledně a seznamoval návštěvníky s historií kraje. Rozhledna je vysoká 22 m.

Vedle stojící turistická chata byla otevřena o dva roky později.

10_tabor_allainuv_kriz.jpg

Alainův (Allainův) kříž je kamenný kříž postavený snad původně na památku tragické smrti bratra knížete Kamila Rohana Benjamina (1804-1846) a později začal připomínat též předčasnou smrt Benjaminova syna Alaina (1829-1857). Kníže bratra přemluvil, aby se zúčastnil koňských dostihů. Při dostihu však kůň upadl tak nešikovně, že Alaina přimáčkl a usmrtil.

Kamil si bratrovu smrt vyčítal, a tak dal roku 1849 na svém panství v lese nad obcí Košov vystavět dřevěný kříž, ke kterému se chodil za bratra modlit. Po několika letech byl dřevěný kříž nahrazen přesnou kamennou kopií, která zde stojí dodnes.

11_kosov_12-_dolu.jpg

Košov. Na té značce je 12%. Takové klesání tu opravdu je a my si ten sjezd opravdu užijeme. Cestou sledujeme cyklisty, kteří se marně snaží to nahoru vyšlapat a někteří prostě padají :-D.

12_tabor_od_peklovse.jpg

No a to je už pohled zpátky na Tábor z křižovatky u Peklovse. My nyní sjedeme do Cidliny, abychom si vyšlápli nad Březku a pak přes Jinolice domů.

13_start_balonu_u_mladejova.jpg

Před Mladějovem jsme nachytali startující balónisty, kteří nám tak často létají nad barákem.

14_od_steblovic.jpg

Tenhle pohled od Stéblovic se neokouká.

15_mapa.jpg

16_profil.jpg

17_statistika.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky 2016 09.29 Tábor

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář