Jdi na obsah Jdi na menu
 


2022 10.03 Montiuiry

3. 10. 2022

01_palma_rano_na_plazi.jpg

Pláže jsou po ránu zatím ještě prázdné, v dálce je vidět jižní konec celého zálivu.

02_sarenal_elektricke_rozvody.jpg

Jako elektrikář úpím, tohle by tu nikdo nezkolaudoval. Je zvláštní, že tady se s tím nikdo nemaže. Prostě natáhne drát a je to. Řekl bych, že při větším lijáku jim to tu musí hezky jiskřit, takto je to totiž téměř na každé budově.

03_stoupani_k_llucmajor.jpg

To, co jsme včera sjížděli dolů, nyní šlapeme nahoru. Pokud se podíváte pozorně, tak tam uprostřed v dáli je vidět konec stoupání. Mimochodem tak značka neznamená zákaz vjezdu aut a cyklistů, to dole je totiž motorka, pro cyklisty tu mají trošku jiný obrázek.

04_llucmajor.jpg

Llucmajor objíždíme po obchvatu končící kruháčem, uprostřed něhož je tenhle pozůstatek větrného mlýna. Takových staveb jsou tu mraky. Jo a ten strom před ním, to je tamaryšek, i těch to roste hodně.

05_pred_nami_randa_pod_puig_de_son_reus.jpg

Jak jsem včera naznačil, dnes se budeme škrábat do sedla před námi. Je tam vesnička Randa a nad ní, na tom velkém kopci je několik kostelíků a klášter z 13. století. Tam my se ale plahočit nebudeme, nám bude stačit zdolat Randu.

06_od_randy_k_llucmajor.jpg

Tam za tím keřem vpravo šlape Zuzanka do kopce, já si tu fotím pohled na moře v dáli, odkud jsme vyrazili.

07_pohled_zpet_na_randa.jpg

V Randě je několik vil, jak tomu tady říkají.

08_zapadni_pohori_az_1436mnm.jpg

Ještě než sjedeme 150 výškových metrů, musím si vyfotit kompletní panorama západního pohoří. Sahá téměř přes celý ostrov, na jedné fotce ho tak vidíte od jihu vlevo po sever vpravo.

09_morituiri.jpg

Za chvíli už budeme v Morituïri, byl to krásný sjezd po téměř prázdné silnici.

10_rakousky_gulas_v_can_pieres_v_morituiri.jpg

Okouzlily nás křivolaké uličky a díky nim jsme se dostali až na náměstí ke kostelu. Neodolali jsme a zasedli ke stolu hospůdky Can Pieres. Snad proto, že tu obsluhuje rakouský číšník, tu mají středoevropská jídla, zkoušíme tedy místní guláš. Chutná jako doma, snad jen toho koriandru je tam víc, jako ostatně ve všem, co tu prochází kuchyní (tedy doufám, že to je koriandr).

11_morituiri_can_pieres_a_kostel_san_bartomeu.jpg

No, zvedat se nám nechtělo, vedro bylo slušné, ale nakonec jsme se překonali, doplnili bidony a pokračovali. Protože už ale byly tři hodiny, rozhodli jsme se Petru vypustit, přeci jen to je ještě 15 kiláků tam a 15 zpět.

12_do_prava_na_petru_vlevo_do_palmy.jpg

Tady bychom normálně pokračovali rovně do Petry, my to ale stáčíme vlevo k domovu.

13_na_ceste_k_algaida.jpg

Poježdění je tu fakt super, i když občas se nějaký ten brdek taky najde. Tam za Zuzkou v dáli už to valí další cyklisti, tito byli dokonce z Česka (na pozdrav ale neodpověděli, namyšlenci jedni).

14_restaurace_sa_talaieta.jpg

U Algaidy už to je domů kousek, navíc vesměs z kopce a tak se zastavujeme na trochu toho tekutého kofeinu.

15_restaurace_sa_talaieta.jpg

Mají tu dokonce i stojan s nářadím na opravu bicyklů. Po silnici vedle dálnice to tudy valí hodně kolegů, však je to jedna z mála cest zpět do Palmy.

16_sjezd_do_palma.jpg

Nás cesta svede až k samotnému letišti, v dáli už se jedno letadlo blíží k přistání.

17_letadlo_pristava.jpg

Letadel tu létá opravdu hodně, však má také Palma třetí největší letiště ve Španělsku. A tak stojíme na kruháči na konci runwaye a s otevřenou pusou na ně zíráme.

18_letadlo_pristava.jpg

Odhaduju, že v největší špičce tu přistává jedno letadlo za 2-3 minuty.

19_letadlo_pristava.jpg

Jak tohle dosedlo, stačilo se otočit o 180° a už jsem mohl fotit další. Fakt obdivuhodné, jak to zvládají (a stejné je to i na odletu).

20_mapa.jpg

59,4km, 391m
 

Náhledy fotografií ze složky 2022 10.03 Montiuiry

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář