Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rybník za Humprechtem

Je umístěno tam, kam jste asi zavítali málokdy, stačí ale jít podle nádraží k Humprechtu a místo vpravo odbočit k Agropodniku za kolejemi vlevo. Projdete kolem zavřených vrat a asi již nepoužívané vlečky a záhy se budete dívat na serpentiny nad Osekem. Právě v tomhle údolíčku by zamýšlený rybník měl být.

 budouci-rybnik.jpg

 A takhle nějak by to mohlo vypadat, když na tomto místě opravdu stál. Z leteckého pohledu pak nějak takto: 

mapa-letecka-s-rybnikem.jpg

Když sejdete až k potoku dole, asi budete mít v botách mokro, protože je to celkem dobrá bažina. 

bazina.jpg

 Ani se tak člověk nemůže divit, že někoho napadlo sem ten rybník navrhnout. Nojo, ale neměla snad na toto téma proběhnout nějaká větší obecná diskuze a proč ten návrh vůbec vznikl? Co si tak vybavuji, bylo cosi chvíli na úřední desce a asi byli osloveni majitelé dotčených pozemků (jak dokladuje zmiňované rozhodnutí, ne všichni jsou z toho nadšeni). Takže třeba se na toto téma debata rozproudí alespoň tady a teď.

Co jsem se tak díval, na tomto místě nikdy rybník nebyl a dlužno dodat, že naši předci je v minuklých staletích stavěli opravdu kde se dalo. Proč asi nikdy zde? Vojenská josefská mapa z roku 1764 ukazuje, že nějaká vodní plocha byla v těsné blízkosti Oseka a pak až někde v místě dnešního koupaliště (červené šipky). Měli snad důvod, proč ho tady nezřídili? A nebyl by třeba lepší, když majitelé pozemků nejsou tolik nadšeni, nějaký suchý polder? 

mapa-1764.png

 Ten ostatně plní ochranu před povodní daleko lépe, než rybník. 

pb215741pano__.jpg

Ostatně nemáte někdo k této věci nějaké podklady? Na stránkách města jsem nic nenašel.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář